Algemene Periodieke Keuring voor woningen (APK-Woning)
Een veilige woon- en leefomgeving voor huurders is belangrijk. Daarom is het verstandig om aanwezige installaties periodiek te laten controleren. APK keuring voor woningen bestaat, alleen deze is (nog) niet verplicht.
Eigenaar/verhuurder is verantwoordelijk voor de veiligheid in de woning(en), en dus ook voor de technische installaties. Deze worden nu niet meer periodiek onderhouden en kunnen daardoor gebreken vertonen. Een grondige inspectie van alle technische installaties en apparatuur om zeker te weten dat er geen gebreken zijn is noodzakelijk.
De woning kan zorgeloos en zonder risico bewoond en verhuurd worden. Om bij een APK-W de risico's goed in te schatten wordt uitgegaan van een beoordeling van de installaties conform de norm NTA 8025. Dit is een geaccepteerde norm, waarbij metingen en controles worden uitgevoerd aan alle elektra- en gasinstallaties in een woning. Deze NTA wordt momenteel geactualiseerd tot een nationale NEN-norm NEN 8025.
Een APK-W keuring bestaat uit de volgende onderdelen:
- Elektrische installatie en apparatuur, zoals versterkers, CAI, data, telefoon, videonetten, bewakingsinstallaties en alsmede snoeren, verdeeldozen en driewegstekkers en alles waarbij elektrische energie wordt toegepast
- Gasinstallatie en niet vast aangesloten gasapparatuur met slangen, afsluiters, koppelingen en veiligheidsvoorzieningen, zoals schermen en standaards.
- Leidingwaterinstallatie en voorzieningen voor gebruik leidingwater, zoals wasmachines, tuinsproeiers en dergelijke, inclusief slangen en koppelingen.
Harde cijfers geven aan dat inspectie en onderhoud van levensbelang is. Woningbranden nemen jaarlijks nog steeds toe.
- 35 mensen overlijden jaarlijks door brand in een woning.
- 620 mensen melden zich jaarlijks bij het ziekenhuis met letsel door een woningbrand. Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is onveilig en onvoorzichtig gebruik van elektrische apparatuur (2de hands).
- 53% van de ongelukken met elektriciteit thuis plaats vindt bij de meterkast of wasdroger.
- 24% van de ongelukken met elektriciteit vallen thuis slachtoffers. Zij overlijden of hebben rookvergiftiging of brandwonden.
- 11 personen komen jaarlijks om door koolmonoxidevergiftiging.
- Bijna 150 Nederlanders melden zich in het ziekenhuis om behandeld te worden vanwege een koolmonoxidevergiftiging. (Bron Kiwa en brandweer.nl)
Heeft u vragen en/of, bent u geïnteresseerd en wilt u weten welke risico’s u loopt als verhuurder of als installatiebedrijf..… laat het mij weten. Ik help u graag verder!